Toeristische tips voor Leeuwarden en omgeving


Jellum ligt in het midden van Friesland: een uitstekende uitvalsbasis voor een bezoek aan de elf Friese steden. Maar ook de Waddeneilanden liggen binnen bereik....

De historische stad Leeuwarden is beslist de moeite waard. Het nieuwe Fries Museum is alleen al qua architectuur de moeite van het bezoek waard. Slenter lekker door de straatjes in de oude stad en ga varen per praam door de grachten in de binnenstad. Beslist verrassend en de moeite waard! Een overzicht van de evenementen en toeristische attracties vind je op de sites van de VVV Stadsregio Leeuwarden en Beleef Friesland.

Leeuwarden is was in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa. Velen hebben onze mooie provincie herontdekt. Eén ding is duidelijk: na deze ervaring willen we het erfgoed van de Culturele Hoofdstad vasthouden! 

Wandelen in Friesland kan ook verrassend mooi zijn. Ontdek de bossen van Bakkeveen, Beetsterzwaag of Oranjewoud. Of kies het coulissenlandschap van de Friese Wouden. De kaart van wandelnetwerk Friesland is handzaam bij het bepalen van een geschikte route. Wij hebben een verschillende wandel- en fietskaarten voor je beschikbaar. De pontjesroute '8 van Grou' is een leuke fietsroute. Maar meer naar de kust is het Bildt, met de karakteristieke Oude Bildtdijk, heel verrassend en nauwelijks bekend. Of wat dacht je van een tochtje langs de Dokkumer Ee, waar je, op weg naar Dokkum, het unieke Bartlehiem passeert.

Een dagtrip naar één van de eilanden Ameland of Schiermonnikoog is ook beslist de moeite waard. De veerboten varen vanaf Holwerd resp. Lauwersoog. De vaartijd is ongeveer 45 minuten. Naar Holwerd rij je in 30 minuten, Lauwersoog ongeveer 45 minuten.

Terschelling en Vlieland zijn eveneens goed te bereiken, alleen de overtocht duurt, met de normale boot, aanzienlijk langer.